torsdag 4 juli 2013

Utanför bussfönstret

29/6 kl. 9.30

Sitter på minibussen på väg mot Pakse och spottar ur mig blogginlägg i brist på annat att göra. Den här bussen är dock en av de få platserna i Laos där det inte finns wifi så publicerar i eftermiddag när vi kommer fram. 
Har ännu inte slutat fascineras av hur extremt grönt det här landet är. Nu är vi ju här precis i början på regnsäsongen så  det är tydligen grönare än vanligt tack vare regnet. Överallt, och då menar jag verkligen överallt, är bönderna i full färd med att plantera ris. Förstår inte hur dom orkar stå där dubbelvikta i leran och den stekande solen hela dagarna. Det är nog tur att dom har vatten upp till knäna, annars vore det nog omänskligt att klara av det. Gissar att det är dom lite bättre bemedlade jordbrukarna som har en typ av traktor att plöja fälten med. Inte för att de är speciellt lika traktorerna hemma men skulle ändå kalla dom för det. Ska försöka ta en bild sen så pappa får se. 
Har också för länge sen tappat räkningen på antalet gånger vår chaufför dr Ou har behövt tuta och väja för att undvika att krocka med kor, getter eller bufflar som knallar omkring på vägarna. Vissa har tydligen ett lösdriftssystem på sina boskap medan andra tjudrar fast dom i dikeskanten med ett rep genom mulen. Där får dom sen gå och beta hela dagarna. Lite skillnad från hemma om man säger så!
En annan skillnad mot hemma är alla gatuhundar. Dom verkar må förvånansvärt bra dock och vi har bara sett ett par stycken som ser sjuka ut. Det gläder såklart veterinären i mig. Den stora frågan är dock var alla dessa hundar bajsar nånstans? Hemma ser man ju hundbajs överallt och där finns det ändå en betydande andel hundägare som faktiskt plockar upp efter sina jyckar. Här finns det inga hundägare men det är ändå ytterst sällan man ser några bajshögar. Det är ju inte precis så att kommunalarbetare städar bort det så det hela förblir ett mysterium. Är det nån som vet får ni hemskt gärna kommentera inlägget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar